BolleBoss
Deze les stond in het teken van het creëren van je eigen superheld. Dit deed je doormiddel van foto's te maken in het schoolgebouw van letters en deze letters vervolgens via Adobe Photoshop toe te voegen aan jouw filmposter. De filmposter maakte je via Adobe Firefly. Ik had hier nog nooit eerder mee gewerkt en vond het erg interessant en erg leuk om eens met dit programma te werken. Ik leerde deze les beter hoe je prompts in moest zetten, om tot een gewenst eindresultaat te komen. In eerste instantie was ik niet blij genoeg, ik wilde dat het monster in plaats van tegenover BolleBoss achter BolleBoss zou verschijnen. Na een aantal keer prompten, kwam ik er ook achter dat je de compositie en kadrering kunt veranderen in Adobe Firefly. Na een aantal keer spelen lukte het mij om tot een wenselijk eindresultaat te komen. Lees hier het script, wat ik gegenereerd heb met ChatGPT.

Eerste versie

Definitieve versie
Thumbnail podcast
Deze les gingen wij aan de slag met het ontwerpen van de thumbnail voor op Spotify, voor de podcast van Wij Amersfoort. Door gebruik te maken van de gestaltwetten, zorgde ik voor een duidelijke en goed samenhangende thumbnail. Ik maakte vooral veel gebruik van semiotiek. Dit deed ik, door veel iconen aan mijn thumbnail toe te voegen. Ik maakte gebruik van de huisstijl van Wij Amersfoort, door hun font en kleuren te gebruiken. Ik heb mijn thumbnail gemaakt in Adobe Illustrator. Ik kreeg van mijn klasgenoten feedback op de eerste versie van mijn thumbnail en door deze feedback toe te passen, slaagde ik erin om tot een gewenst eindresultaat te komen.

Versie 1

Definitieve Versie

Animatie oefening
Tijdens het Innovatielab heb ik geoefend met animeren, wat een hele leuke en leerzame ervaring was. Ik begon met het ontwerpen van elementen in Adobe Illustrator en leerde hoe ik deze vervolgens kon gebruiken in After Effects. Een van de technieken die ik leerde, was het toepassen van "Easy Ease" (Fn → F9) om de bewegingen van mijn animaties soepeler en realistischer te maken. Door te experimenteren, creëerde ik uiteindelijk een animatie met twee bewegende, knipperende ogen. Het proces was niet alleen uitdagend, maar ook erg leuk, en ik heb veel geleerd over hoe illustraties tot leven kunnen worden gebracht. Bekijk hieronder het resultaat.

Storyboard en script
We moesten in deze les van Innovatielab gebruik maken van Adobe Firefly en ChatGPT. De bedoeling was dat we via ChatGPT een verhaal zouden genereren. Vervolgens moesten wij dit verhaal omzetten in een storyboard, wat gemaakt moest worden via Adobe Firefly. Het is erg interessant om te zien hoe je door de juiste prompts te gebruiken bij ChatGPT, je eindproduct al zo erg is wat je voor ogen had. Ik gaf bijvoorbeeld mee aan ChatGPT dat het een aantal hoofdstukken moest hebben, een bepaalde spanning, een bepaald einde etc. Ik merkte wel dat ik bij Adobe Firefly het wat lastiger vond om te prompten dan bij ChatGPT. Ik kwam er nu ook achter dat je via Generative Fill, bepaalde stukken kon bijvoegen met tekst, of juist stukken kon weghalen of veranderen. Dit kunnen de kleinste details zijn, wat het wat makkelijker maakt om je afbeelding gedetailleerder aan te passen. Bekijk hier mijn eindresultaat.

Robotica
In het Science Lab van de HU heb ik veel geleerd over robotica en programmeren. Ik leerde hoe je een robot stap voor stap kunt programmeren met precieze instructies en hoe belangrijk het is om logisch te denken bij het schrijven van code. Daarnaast kreeg ik inzicht in hoe sensoren en motoren samenwerken om de robot acties te laten uitvoeren.
Tijdens het proces ging niet alles meteen goed. Bij een van de stappen reageerde de robot niet meer. Door samen te werken, wisten Elias en ik dit op te lossen, door de code regel voor regel door te nemen en de bewegingen van de robot te testen. Na het aanpassen werkte alles zoals gepland. Deze ervaring leerde me hoe belangrijk het is om je code goed te controleren en om problemen gestructureerd aan te pakken.
NFT's en Bitcoin
Wat zijn digitale betaalmiddelen?
Digitale betaalmiddelen zijn vormen van geld die volledig elektronisch worden gebruikt. Voorbeelden zijn bankoverschrijvingen, betaalapps zoals iDEAL en PayPal, en cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum. Het verschil met fysiek geld is dat deze middelen geen tastbare vorm hebben, zoals munten of biljetten, maar digitaal worden opgeslagen en beheerd.
Digitale betaalmiddelen zijn vormen van geld die volledig elektronisch worden gebruikt. Voorbeelden zijn bankoverschrijvingen, betaalapps zoals iDEAL en PayPal, en cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum. Het verschil met fysiek geld is dat deze middelen geen tastbare vorm hebben, zoals munten of biljetten, maar digitaal worden opgeslagen en beheerd.
Hoe werkt dat met NFT’S?
NFT’s zijn unieke digitale certificaten die eigenaarschap bewijzen van een specifiek digitaal item, zoals een kunstwerk, video, of muziekstuk. Ze worden ook opgeslagen op een blockchain, meestal op Ethereum.
Hoe werkt dat met Bitcoin?
Bitcoin is een van de eerste en bekendste vormen van cryptovaluta. Het is digitaal geld dat werkt via een technologie genaamd blockchain. Een blockchain is een gedecentraliseerd netwerk van computers die gezamenlijk transacties registreren in een openbaar, onveranderlijk digitaal grootboek.


Animatie Raket
Ik heb een animatie gemaakt van een raket die omhoog vliegt in een landschap. Eerst werkte ik het landschap uit in Illustrator, waarbij ik de verschillende elementen, zoals bergen en de maan, zorgvuldig op aparte lagen plaatste. Daarna importeerde ik alles in After Effects, waar ik de animatie tot leven bracht. Voor extra details paste ik nieuwe effecten toe, zoals het "glow effect" op de maan in Illustrator, waardoor deze mooi oplichtte in de scène. Het was een creatieve en leerzame ervaring, en ik ben erg tevreden met het eindresultaat!