In Leeruitkomst 2, Ontwerpen, laat ik zien dat ik aan alle indicatoren voldoe door een combinatie van praktijkgericht werken en reflectie op mijn processen en resultaten. Ik toon aan dat ik in staat ben en zowel technisch als inhoudelijk deze leeruitkomst beheers.
Een muisklik op de onderstreepte begrippen geeft het bewijs aan

Klantwensen begrijpen & vertalen
Tijdens de briefing van de opdrachtgever van onder andere Wij Amersfoort en Nieuwsplein33, heb ik samen met mijn groepje een debriefing opgesteld. Hierdoor hadden wij een duidelijk en overzichtelijk document waarin alle wensen en eisen van de klant op een rijtje stonden. Dit zorgde ervoor dat we gedurende het hele project goed konden blijven inspelen op de verwachtingen van de opdrachtgever. Ook zorgden wij ervoor dat de huisstijl van Nieuwsplein33 meenamen in ons proces.

Gebruik van theorieën & methoden
Tijdens de les heb ik me verdiept in de GSR-analyse: gestalt, om een visueel aantrekkelijk ontwerp te creëren; semiotiek, om symbolen en tekens effectief in te zetten; en retorica, om de boodschap overtuigend over te brengen. Deze methode heb ik toegepast tijdens het ontwerp mijn Spotify thumbnail voor WijAmersfoort. Door gestalt maakte ik het ontwerp visueel aantrekkelijk, de aandacht ging door de tekst naar de titel van de podcast. Ik paste semiotiek toe door tekens te gebruiken zoals muzieknoten, een locatie pictogram en een pictogram van een trein. Hierdoor liet ik de kijker van de thumbnail gelijk weten waarover de podcast ging. 

Creativiteit & innovatie
Ik beheers creativiteit en innovatie door een creatieve en innovatieve oplossing te ontwerpen die aansluit bij de behoeften van Wij Amersfoort. Ik heb de huisstijl van de opdrachtgever laten terug komen in het ontwerp, van zowel de thumbnail als de presentatie, waardoor het resultaat zowel herkenbaar als uniek was, en perfect aansloot bij hun wensen en branding. Hetzelfde heb ik gedaan in de presentatie voor de promotievideo, voor Online Content Creator.
Hiernaast heb ik ook de promotievideo voor Online Content Creator aangeleverd in het gewenste formaat van de klant (9:16). Omdat dit geen normale horizontale video is maar een verticale video, hebben wij hier tijdens het filmen rekening mee gehouden door goed gecentreerd te kadreren. 

Ontwikkeling van testscenario's
Tijdens innovatielab, leerden wij hoe wij ChatGPT beter kunnen benutten. Wij leerden hier dat als je ChatGPT veel informatie meegeeft in je prompt, ChatGPT een veel gedetailleerder antwoord kan geven. Hetzelfde geldt voor Adobe Firefly. Hoe meer informatie je meegeeft aan je prompt, hoe preciezer het resultaat zou zijn. Ik ontwikkelde hierbij als testscenario een vraag die ik stelde aan ChatGPT. 

Uitvoering tests
Wij voerden de tests in ChatGPT uit, door een vraag de bedenken en deze vraag keer op keer net iets anders te stellen. 
Vraag 1: Kan je mij meer over video productie uitleggen? Ik ben een professional in dit vak. 
Vraag 2: Kan je mij meer over video productie uitleggen? Ik ben scholier en zit in 5 Havo. Vraag 3: Kan je mij meer over video productie uitleggen? Ik ben 5 jaar oud.


Analyse van de testresultaten
De testresultaten van ChatGPT waren enorm verschillend. Op basis van de tests kan ik concluderen dat het geven van veel informatie aan je prompts, voor zowel ChatGPT, Adobe Firefly maar ook andere AI software, erg bepalend is voor het eindresultaat. Ik zet deze software programma's nu ook zodanig in, dat ik er het maximale uit kan halen. Als voorbeeld heb ik ChatGPT, gevraagd om een aantal kleurcodes te geven, die mooi overliepen. Normaal gesproken als ik dit zou moeten opzoeken zou ik er veel langer mee bezig zijn. De conclusie is dus ook dat het enorm tijd besparend is. 
Wij hebben voor de podcast van het andere leerteam feedback gekregen op onze bedachte ideeën. Deze feedback was erg handig, omdat wij hierdoor ook wisten wat nou echt een goed idee was en wat een minder goed idee was voor de podcast. Zo was het eerst een idee om de podcast in een treintje op te nemen maar dankzij dit idee getest te hebben op het andere leerteam kwamen wij er snel genoeg achter dat dit voor teveel storend geluid zou zorgen en dat dit dus geen goed idee was. Wij hebben de feedback uitgewerkt in een analyse.

Documentatie van ontwerpkeuzes
De ontwerpkeuzes die zijn gemaakt in de montage van de explainer video, zijn gebaseerd op de eerder gedocumenteerde debriefing. Hierin stond dat de video visueel moest zijn. Ik heb daar gebruik van gemaakt door veel te doen met vormgeving en ik heb ook een animatie aan de video toegevoegd.
Ook voor de podcast waren de wensen van de klant overzichtelijk genoteerd in een debriefing en daaruit konden wij concluderen dat de klant graag de huisstijl terug zou willen zien in de thumbnail. Wij pasten dit toe door de juiste kleuren en het juiste font te gebruiken. 

Argumentatie en verantwoording
Voor onze Spotify thumbnail hebben wij bewust gekozen voor een rustige stijl om de inhoud van de podcast duidelijk en overzichtelijk te presenteren. Ieder had voor zich een thumbnail gemaakt en uiteindelijk hebben wij gekozen voor niet mijn thumbnail maar de thumbnail van Aniek. Na overleg vonden wij deze thumbnail het meeste op het onderwerp van de podcast slaan en was dit dus de beste keuze. Het ontwerp is herkenbaar en consistent met de branding van Wij Amersfoort. Deze combinatie zorgt voor een professionele uitstraling die zowel de identiteit van de klant versterkt als de aandacht van de luisteraar trekt zonder te overheersen.

Presentatie van het ontwerp
De podcast, de promotie video en het concept van de explainer video hebben wij allemaal gepresenteerd aan de opdrachtgevers, Wij Amersfoort. Tijdens de presentatie voor de podcast heb ik niet alleen het concept en de opbouw van de podcast besproken, maar ook een korte demo van de podcast laten horen. Dit stelde de opdrachtgever in staat om een direct gevoel te krijgen bij de inhoud en de stijl, en om feedback te geven op het eindresultaat. De feedback van de opdrachtgever werd in de tussentijd genotuleerd door klasgenoten. Ik had de presentatie volledig in de huisstijl gemaakt van Wij Amersfoort, zodat de opdrachtgever een welkom gevoel zou hebben tijdens de presentatie. 

Beschrijving van de workflow
Voor elk project is de workflow net iets anders. Je werkt met nieuwe klasgenoten, een andere opdrachtgever en een ander eindproduct. Voor het ene project heb je ook meer tijd dan voor het andere project. Toch is de basis workflow voor bijna elk project hetzelfde. Dit was bijvoorbeeld de workflow van de explainer:
1. Onderwerp kiezen
Het projectteam kiest het onderwerp; hier is gekozen voor de wolf.
2. Planning maken
Een duidelijke tijdlijn met deadlines wordt opgesteld.
3. Moodboard creëren
Inspiratie verzamelen voor stijl, sfeer en visuele elementen.
4. Brainstormen/Crazy 8
Ideeën bedenken via snelle brainstormmethoden.
5. Persoonlijk concept maken & testen
Elk teamlid werkt een eigen concept uit en test dit door het te pitchen aan de andere teamleden.
6. Concept uitwerken
De persoonlijke concepten worden uitgewerkt in een nieuw concept.
7. Concept pitchen en feedback verwerken 
Het huidige concept wordt gepresenteerd aan de opdrachtgever. De gegeven feedback wordt verwerkt en de eerste versie wordt omgezet naar de definitieve versie.
8. Storyboard en script maken
Script en storyboard worden gemaakt zodat het voor iedereen duidelijk is wat de bedoeling precies is.
9. Draaidag
Nu alles geregeld is, kan de draaidag ingepland worden en kan er gefilmd worden.
10. Montage maken
Het gefilmde materiaal wordt gemonteerd tot een samenhangende explainer.
11. Eindproduct pitchen aan opdrachtgever
Het eindresultaat wordt gepresenteerd aan de klant, feedback wordt genoteerd.

Visuele weergave workflow​​​​​
Zelfbeoordeling 
Naar aanleiding van gevoerde gesprekken en terugkijkend op de explainer en blok A en B, heb ik een zelfreflectie geschreven. In de reflectie komt naar voren wat ik allemaal heb geleerd, wat ik leuk vond, hoe mijn workflow was, waar ik tegenaan liep en hoe ik het in het vervolg anders zou doen. Het komt er uiteindelijk op neer dat ik erg veel heb geleerd van de afgelopen periode. Hoe ik hier begon en waar ik na een half jaar sta, zie ik zeker vooruitgang. Ik heb met name veel meer geleerd over audio, animatie, verschillende ontwerpmethoden, analyses maken en samenwerking. Ik vond het erg leuk om nieuwe mensen te leren kennen en te experimenteren met bepaalde projecten, zoals de projecten tijdens innovatielab en broadcast lab. Ik ben zeker ook tegen wat dingen aangelopen, waardoor met name het laatste project stroef verliep. Zo verloor ik het overzicht en ook deels mijn motivatie. Ik zou dit voortaan anders doen, door beter te communiceren en problemen (in groepsverband) eerder aan te kaarten. Lees hier mijn volledige zelfreflectie.

STARR-Reflectie Leeruitkomst 2
Situatie
Tijdens verschillende projecten, waaronder een podcast, promotievideo, explainer video en een Spotify-thumbnail, moest ik aantonen dat ik de leeruitkomst "Ontwerpen" zowel technisch als inhoudelijk beheers. Dit deed ik door praktijkgericht te werken en te reflecteren op mijn processen en resultaten. Deze projecten vereisten het begrijpen en vertalen van klantwensen, gebruik van theorieën en methoden, en creativiteit in ontwerpen.
Taak
Mijn taak was om klantwensen om te zetten in visueel aantrekkelijke en effectieve ontwerpen, zoals een thumbnail, promotievideo en explainer video. Daarnaast moest ik ontwerpkeuzes onderbouwen en presenteren aan opdrachtgevers zoals Wij Amersfoort en Nieuwsplein33. Voor elk project was het belangrijk om een passende workflow te hanteren en goed samen te werken binnen het team.
Actie
Klantwensen begrijpen en vertalen: Samen met mijn team stelde ik een debriefing op tijdens de briefing van opdrachtgevers, zoals Wij Amersfoort. Dit hielp ons om de wensen en eisen overzichtelijk te documenteren en consistent te gebruiken gedurende het project.
Gebruik van theorieën en methoden: Ik paste de GSR-analyse toe (gestalt, semiotiek en retorica) bij het ontwerpen van een Spotify-thumbnail. Door gebruik te maken van visuele principes en symbolen, zorgde ik ervoor dat de kijker direct begreep waar de podcast over ging.
Creativiteit en innovatie: Voor de promotievideo van Online Content Creator maakten we gebruik van een verticale video (9:16) en hielden we tijdens het filmen rekening met gecentreerd kadreren. Ook zorgde ik ervoor dat ontwerpen consistent waren met de huisstijl van opdrachtgevers.
Ontwikkelen en testen: Tijdens Innovatielab ontwikkelde en testte ik scenario’s in ChatGPT en Adobe Firefly om de invloed van input op output te analyseren. Ook testten we ideeën voor de podcast, zoals opname in een treintje, die uiteindelijk niet haalbaar bleek vanwege geluidsproblemen.
Documenteren en analyseren: Ik documenteerde ontwerpkeuzes in de montage van de explainer video en reflecteerde op feedback van klanten en medestudenten. Deze feedback verwerkte ik in mijn ontwerpen en workflow.
Resultaat
Mijn acties resulteerden in kwalitatief hoogwaardige eindproducten die aan de wensen van de opdrachtgevers voldeden. De Spotify-thumbnail was visueel aantrekkelijk en inhoudelijk sterk, terwijl de promotievideo technisch goed uitgevoerd en in het juiste formaat was. Door gebruik te maken van theorieën, methoden en tests kon ik mijn ontwerpen verbeteren en efficiënter werken. De feedback van klanten was over het algemeen positief, en mijn team en ik konden oplossingen bieden voor uitdagingen die tijdens de projecten ontstonden.
Reflectie
Sterke punten:
Ik ben trots op mijn vermogen om klantwensen te begrijpen en te vertalen naar concrete ontwerpen.
Het toepassen van theoretische kennis, zoals de GSR-analyse, hielp me om inhoudelijk sterkere ontwerpen te maken.
Creativiteit en innovatie, zoals het toepassen van verticale videotechnieken, lieten zien dat ik flexibel en oplossingsgericht ben.
Verbeterpunten:
Tijdens een later project verloor ik het overzicht en deels mijn motivatie. In de toekomst wil ik beter communiceren binnen het team en problemen eerder bespreken om dit te voorkomen.
Mijn workflow kan efficiënter door meer gestructureerd te plannen en prioriteiten duidelijk te stellen.

Deze ervaring heeft me laten zien hoe belangrijk het is om consistent te werken volgens een duidelijke workflow. Het toepassen van theorieën en methoden maakt ontwerpen niet alleen sterker, maar ook professioneler. Ik heb geleerd dat communicatie en het vragen om feedback essentieel zijn om projecten succesvol af te ronden.
​​​​​​​
Met een muisklik op de onderstreepte begrippen zijn als bewijs foto's te vinden de onderdelen.
​​​​​​​
Back to Top