Realiseren - Analyseren
In Leeruitkomst 1, Realiseren - Analyseren, laat ik zien dat ik aan alle indicatoren voldoe door een combinatie van praktijkgericht werken en reflectie op mijn processen en resultaten. Ik toon aan dat ik in staat ben en zowel technisch als inhoudelijk deze leeruitkomst beheers.
(Een muisklik op de onderstreepte begrippen geeft het bewijs aan)
Initiatief tonen, Innovativiteit & Samenwerking
Tijdens meerdere producties zoals de podcast, de promotievideo, de explainer video en de commercial, heb ik initiatief getoond door actief bij te dragen aan verschillende aspecten van het proces. Zo heb ik bij de podcast de installatie van de audioapparatuur geregeld, zodat alles technisch goed functioneerde. Wij werkten hier met twee microfoons op twee kanalen. Één kanaal voor de hosts, Elias en ik en één kanaal voor de twee gasten, Stef en Jenne. Ook heb ik initiatief getoond door de definitieve podcast te presenteren aan de opdrachtgever.
Tijdens robotica functioneerde onze robot niet goed. Door het tonen van innovativiteit kwamen wij erachter wat we moesten aanpassen. Door goed samen te werken met mijn klasgenoot, Elias, losten we samen het probleem op en deed de robot wat hij moest doen.
Informatieverzameling, Bronnengebruik & Ordening van informatie
Tijdens de briefing van verschillende opdrachtgevers was het noodzaak dat alle gegeven informatie duidelijk in het kort opgeschreven werd, zodat er geen belangrijke informatie vergeten zou worden. Dit is overzichtelijk genoteerd in een debriefing. Zo hadden wij alle nodige informatie van bijvoorbeeld de podcast, de promotievideo en de explainer duidelijk verzameld op een rijtje. Wat er allemaal in voor moest komen, wat de doelgroep was, hoe lang de podcast moest duren etc. Ook verzamelden wij de benodigde huisstijl. Denk aan het juiste font, het logo en de juiste kleuren.
Ook gebruikte wij de juiste en betrouwbare bronnen voor de productie van de podcast en video's. Zo haalde wij alle informatie van de website van Wij Amersfoort zelf en van de website van de Keijlijn, onze gasten in de podcast. Voor de explainer video wilden wij betrouwbare informatie (videomateriaal/foto's) van Archief Eemland gebruiken. Wij liepen helaas tegen het probleem aan dat er bij dit archief heel weinig tot vrijwel geen materiaal was. Wij hebben dit opgelost door te zoeken naar goede bronnen waarvan wij rechtenvrij materiaal konden gebruiken. Voor ons persoonlijke onderzoek voor de explainer van de wolf, gebruikte ik ook informatie voor mijn concept van betrouwbare bronnen. Deze bronnen heb ik APA genoteerd. Al onze informatie werd per project geordend opgeslagen in een miro bestand waar iedereen uit onze project groep bij kon komen en aanpassingen uit kon voeren.
Voor de juiste ordening van informatie, gebruikte ik voor mijzelf een overzichtelijke mappenstructuur. Zo kan ik gemakkelijk mijn werk terugvinden. De juiste mappenstructuur zorgt voor overzicht en dat ik geen materiaal kwijtraak.
Data-analyse, Conclusies trekken & Terugkoppeling
Voor de podcast, heb ik meerdere analyses gedaan. Zo hebben wij in de les eerst thumbnails geanalyseerd en hieruit onze inspiratie gehaald of juist gekeken wat juist niet goed werkt voor een podcast. Wij hebben dit persoonlijk gemaakt en daarna klassikaal besproken wat jij goed vond of juist niet. Hieruit hebben wij conclusies getrokken dat een rustige thumbnail beter werkt dan een drukke thumbnail met teveel tekst en teveel afleiding. Deze conclusies zijn dus getrokken op basis van de mening van alle klasgenoten die dezelfde analyse hebben gedaan.
Naast de thumbnails heb ik nog een andere analyse gedaan. Deze analyse ging over de kwaliteit van audio, opgenomen in verschillende ruimtes. Uit deze analyse heb ik ook weer de conclusies getrokken wat voor onze podcast de beste ruimte zou zijn voor de opnames.
Wij hebben onze podcast uiteindelijk, gebaseerd op de conclusies, opgenomen in een kleine ruimte waar weinig achtergrond geluid was. Als feedback van de opdrachtgever kregen wij ook te horen dat het geluid goed was. Fijne stem, goed geluid, goed geluidsniveau etc. Dit was voor ons een goede terugkoppeling op onze getrokken conclusies.
Aanpassingen uitvoeren & Technische vaardigheden
Tijdens Broadcast Lab kregen wij les over de goede nabewerking van audio voor de podcast. Tijdens deze les heb ik de nodige aanpassingen uitgevoerd door verschillende audio-effecten toe te voegen voor een betere geluidskwaliteit. Ik vond het erg fijn, om via het stappenplan van Gemma te werken, omdat hier stap voor stap uitgelegd werd hoe je de audio bewerkt. Ik had hiervoor nog weinig ervaring met audio, maar door de stappen toe te passen leer je steeds beter hoe je audio nabewerkt.
Voor een ander project, de animatie voor ROC Midden Nederland, gebruikte ik mijn technische vaardigheden om zo, de gedownloade vectors aan te passen naar de goede huisstijl van ROC. Ik deed dit via Adobe Illustrator, door gebruik te maken van de eye dropper tool.
Procesinzicht, Oplossingsgerichtheid & Gebruikersgerechtigheid
Tijdens de gemaakte projecten, was procesinzicht cruciaal. Daarom bespraken wij bij elk project met het team de workflow en de bijbehorende stappen, zoals planning, opname, bewerking en publicatie. Ook hadden wij hiervoor een locatie, waar we al onze bestanden konden opslaan. Dit gebeurde in bijvoorbeeld Onedrive of Miro. Hiervoor kon de projectgroep deze processen soepel doorlopen.
In elk project kwamen wel wat problemen voor. Camera apparatuur die niet geregeld kon worden, gasten die niet reageerden of het inplannen van een draaidag wat bij niemand in de agenda paste. Oplossingsgerichtheid is van groot belang om een project te laten slagen. Tegenvallers zijn er bij elk project en de problemen moeten tijdens proactief aangepakt worden. zoals het snel oplossen van geluidsproblemen en technische uitdagingen, zodat de productie zonder vertraging door kon gaan. Zo hoorden wij onze gasten in de podcast door twee kanalen komen, omdat het geluid van de sprekers ook op onze microfoon binnen kwam. Wij hebben dit opgelost door de twee gasten iets verder van ons af aan een tafel te zetten, om zo hun stemmen in onze microfoon te vermijden.
Ik heb steeds de eindgebruiker centraal gesteld, door ervoor te zorgen dat de inhoud en audio van de podcast van hoge kwaliteit waren en aansloten bij de behoeften van de luisteraars. Ook nam ik in de thumbnail en de presentatie de huisstijl van de klant mee.
STARR Leeruitkomst 1
Situatie
Tijdens verschillende projecten op school, waaronder een podcast, promotievideo, explainer video en commercial, moest ik bewijzen dat ik aan de leeruitkomst "Realiseren - Analyseren" voldeed. Elk project vereiste dat ik technische en inhoudelijke vaardigheden toepaste en reflecteerde op mijn proces en resultaten. Een specifiek voorbeeld hiervan is de productie van een podcast waarin ik een actieve rol speelde.
Taak
Mijn taak was om samen met mijn team de volledige productie van de podcast te verzorgen. Dit omvatte het installeren van audioapparatuur, het verzamelen en ordenen van informatie, en het analyseren van onderdelen zoals thumbnails en geluidskwaliteit. Daarnaast was ik verantwoordelijk voor de presentatie van de podcast aan de opdrachtgever.
Actie
Tijdens de podcastproductie heb ik:
De audioapparatuur opgezet en getest, waarbij ik werkte met twee microfoons op aparte kanalen.
Samen met mijn team een debriefing opgesteld om alle benodigde informatie overzichtelijk te verzamelen, zoals de doelgroep en huisstijlrichtlijnen.
Een analyse uitgevoerd van thumbnails en geluidsopnamen in verschillende ruimtes, waardoor we konden bepalen welke ruimte het meest geschikt was voor opname.
Oplossingsgericht gewerkt toen we een geluidsprobleem hadden: we verplaatsten onze gasten aan de tafel om overspraak tussen de microfoons te verminderen.
Technische vaardigheden toegepast door de audio na te bewerken met behulp van een stappenplan, ondanks mijn beperkte ervaring op dat gebied.
Resultaat
Het resultaat van mijn acties was een kwalitatief hoogwaardige podcast. De opdrachtgever was tevreden over de geluidskwaliteit en de algehele presentatie. De analyses die we vooraf hadden uitgevoerd, zoals de geluidskwaliteit in verschillende ruimtes, zorgden ervoor dat we in de juiste opnameomgeving werkten. Ook kregen we positieve feedback op de structuur en inhoud van de podcast. Daarnaast heb ik nieuwe vaardigheden geleerd, zoals het nabewerken van audio, die ik in toekomstige projecten kan gebruiken.
Reflectie
Sterke punten:
Ik ben trots op mijn vermogen om initiatief te tonen en oplossingsgericht te werken. Vooral bij technische uitdagingen. Daarnaast heb ik door mijn analyses en voorbereidingen de juiste ruimte voor de podcast gekozen.
Ik ben trots op mijn vermogen om initiatief te tonen en oplossingsgericht te werken. Vooral bij technische uitdagingen. Daarnaast heb ik door mijn analyses en voorbereidingen de juiste ruimte voor de podcast gekozen.
Verbeterpunten:
Ik merkte dat ik meer tijd had kunnen besteden aan het oefenen met audiobewerking voordat ik aan het project begon. Dit had mijn zelfvertrouwen in dat onderdeel vergroot. In de toekomst wil ik meer proactief oefenen met technieken waar ik minder ervaring in heb, zodat ik tijdens projecten sneller en effectiever kan werken.
Ik merkte dat ik meer tijd had kunnen besteden aan het oefenen met audiobewerking voordat ik aan het project begon. Dit had mijn zelfvertrouwen in dat onderdeel vergroot. In de toekomst wil ik meer proactief oefenen met technieken waar ik minder ervaring in heb, zodat ik tijdens projecten sneller en effectiever kan werken.
Deze ervaring heeft mij geleerd hoe belangrijk een goede voorbereiding en duidelijke communicatie binnen een team zijn. Ook heb ik ervaren dat het gebruik van analyses en reflectie cruciaal is om tot een goed eindproduct te komen.
Met een muisklik op de onderstreepte begrippen zijn als bewijs foto's te vinden de onderdelen.