Voor het vak Broadcast Lab heb ik in periode A en B een hoop nieuwe dingen geleerd, zoals het opnemen van een podcast, het editen van audio, de instellingen van een camera, animaties maken, video effecten toepassen en nog veel meer! Hieronder is mijn werk van de afgelopen periode te zien!
Analyse naar geluid in verschillende ruimtes
In de eerste les maakte wij kennis met de audio apparatuur die wij ook zouden gaan gebruiken voor de podcast in opdracht van Wij Amersfoort. Wij moesten met de apparatuur in meerdere ruimtes opnemen, zodat wij hierin het verschil in audio kwaliteit konden waarnemen. Op basis hiervan heb ik de volgende analyse geschreven:
Grote ruimte
De audio fragmenten klonken inprincipe niet verkeerd. Door de grote ruimte klinkt de stem vol en natuurlijk. Storende achtergrond geluiden kunnen voorkomen, maar zijn vaak ver weg op de achtergrond waar je nauwelijks tot geen last van zult hebben.
Kleine ruimte
Ideaal voor stem opnames. Echo kan voorkomen, dus zorgen dat de ruimte goed geïsoleerd is.
Buiten
Omgevingsgeluid kan storend zijn, maar kan de podcast ook juist versterken als het betrokken is bij het onderwerp. Wind stoort wel, dus een goede beschutte plek is zeker nodig.
Conclusie
Voor een podcast waar de stem centraal staat, is een kleine ruimte het meest geschikt vanwege de helderheid en controle over het geluid. Een grote ruimte kan werken als de galm goed beheerst wordt, bijvoorbeeld met geluidsabsorptie. Opnames buiten zijn creatief en uniek, maar minder praktisch door de vele verstoringen. Voor de podcast van Wij Amersfoort is een kleine goed geïsoleerde binnenruimte de veiligste keuze.

Podcast opnames
De week erop, heb ik samen met mijn twee klasgenoten, Yorick en Elias, ons script uitgewerkt en onze podcast opgenomen. Wij deden dit, na onze analyse van vorige week in een kleine afgesloten ruimte. Wij liepen tijdens het maken van deze podcast tegen wat problemen aan. Onze zoom recorder viel een keer tijdens de opnames uit. Wij hadden dit van te voren beter moeten checken. Gelukkig konden wij snel de batterijen vervangen, omdat het lokaal om de hoek was. Het is goed dat dit tijdens het ''oefenen'' gebeurde. Zo een fout kan je natuurlijk nooit maken als je voor de podcast voor een opdrachtgever draait, of als er bijvoorbeeld gasten in de podcast zitten. Beluister hiernaast de demo van onze podcast!


Nabewerking audio
Deze les stond in het teken van het nabewerken van de audio van de podcast die we de vorige week hadden opgenomen. Ik vond het erg fijn om dit te leren, omdat ik nog nooit eerder deze audioaanpassingen geleerd had en we het na deze les ook konden toepassen op de podcast voor de klant Wij Amersfoort.
Camera instellingen
Ik heb al enige ervaring met camera instellingen. Toch is deze les erg handig voor mij geweest. Een kleine opfriscursus is altijd handig. Ik heb hier ook wat nieuwe dingen geleerd, dit was vooral over de basisregels van het draaien van een goed interview. Bekijk hieronder mijn verslag.
ISO
Wat is het? De gevoeligheid van de sensor voor licht.
Belangrijk: Een lage ISO (bijvoorbeeld 100) geeft minder ruis, maar werkt alleen bij voldoende licht. Een hoge ISO (bijvoorbeeld 1600 of meer) is geschikt voor donkere situaties, maar kan ruis veroorzaken.
Witbalans
Wat is het? Past de kleurtemperatuur van het beeld aan om wit echt wit te laten lijken.
Belangrijk: Stel de witbalans handmatig in op basis van de lichtbron (daglicht, kunstlicht, etc.) om kleurafwijkingen te voorkomen.
Diafragma
Wat is het? Regelt de hoeveelheid licht die door de lens valt en bepaalt de scherptediepte.
Belangrijk: Een laag diafragma (f/2.8) zorgt voor een onscherpe achtergrond, terwijl een hoog diafragma (f/16) meer scherpte in de diepte geeft.
SluitertijdDit bepaalt hoe lang de camera licht opvangt tijdens het maken van een foto of video. Een korte sluitertijd bevriest beweging, terwijl een lange sluitertijd meer licht binnenlaat en beweging vervaagt.
Slowmotion
Als je in slowmotion opneemt, neem je het beelden op in meer frames per seconde (fps) dan normaal. Normaal gesproken is dit 25 fps. Als je in meer fps wilt opnemen bijvoorbeeld 50 of 100, wordt het beeld dus slomer. Hoe meer fps, hoe slomer het beeld wordt. Er is één basisregel: De sluitertijd moet het dubbele zijn van je fps. Dus als je in 50 fps opneemt, is de sluitertijd 1/100 en als je in 100 fps opneemt is je sluitertijd 1/200 enz.
Interview technieken
Kijkrichting: Laat de geïnterviewde iets langs de camera kijken, naar de interviewer. Zorg dat er meer ruimte is aan de kant waar de geïnterviewde naar kijkt (de kijkrichting).
Kadrering: Plaats de geïnterviewde volgens de regel van derden, met de ogen op ongeveer 1/3 van de bovenkant van het frame. Zorg voor een natuurlijke houding en let op storende elementen in het kader.
Vraagherhalen: Film altijd de antwoorden van de geïnterviewde zonder jouw vragen erbij. Laat de geïnterviewde de vraag herhalen in hun antwoord, zodat de kijker later begrijpt waar het over gaat.


Video effecten
In deze les behandelde wij meerdere video effecten. Wij leerden hoe je deze effecten toepast op video, in de programma's Adobe Premiere Pro en After Effects. Wij moesten deze effecten ook allemaal toepassen in de volgende les, waar wij een commercial of videoclip op gingen nemen. Ik had de meeste effecten nog niet eerder toegepast, waardoor ik er erg veel van geleerd heb.
Motion Tracking
Bij motion tracking wordt er in de video één object gevolgd. Bijvoorbeeld een tag met tekst die een rijdende auto volgt.
Camera Tracking
Bij camera tracking wordt alle informatie uit de video verzameld en worden er meerdere soorten punten in beeld weergegeven. Je kan hier bijvoorbeeld tekst op zetten en de tekst zal op dezelfde plek blijven staan, ook al beweegt de camera.
Rotobrush
Het rotobrush-effect is een techniek in videobewerking waarmee je een onderwerp in een video automatisch kunt selecteren en isoleren van de achtergrond. Hierdoor kun je het onderwerp vrijstaand maken of specifieke aanpassingen doen, zoals het veranderen van de achtergrond of het toepassen van effecten op alleen het onderwerp. Dit bespaart veel tijd in vergelijking met handmatig maskeren frame voor frame.
Chroma Key
Bij chroma key werk je meestal met een greenscreen. De kleur van meestal de achtergrond of soms ook een object bestaat uit een bepaalde kleur, dit is meestal groen maar kan ook bijvoorbeeld blauw zijn. Met het effect chroma key selecteer je gemakkelijk de gehele kleur en kan je deze aanpassen.
Tijdens het editen, liep ik tegen een probleem aan. Voor camera tracking kreeg ik de hele tijd de melding: ''Unable to solve camera for this frame''. Ik heb het uitgezocht en kwam erachter dat er te weinig van de omgeving in het shot zat, waardoor er ook te weinig details van de clip voor het programma waren. Hierdoor kon het programma geen punten aangeven waar ik het New Balance logo kon plaatsen. Ik heb dit opgelost, door het shot langer te maken. Door de panbeweging zat er nu meer omgevingsbeeld in het shot. Nu kreeg ik deze fout melding niet meer. Rotobrush is een erg handig effect, waarmee ik ook tijdens de explainer video gebruik van heb gemaakt.








Uitwerking script en storyboard
De week erop ging ik samen met mijn groepje het script en storyboard voor deze opdracht uitwerken. Dit was nodig, om onze commercial te draaien de week erna. Het storyboard zorgde voor een duidelijk beeld, van wat wij die dag op zouden gaan nemen.
Draaidag en edit New Balance commercial
Deze week konden wij onze commercial gaan opnemen en gaan editen, met de technieken die wij de afgelopen weken in de les hebben geleerd. Bekijk hier het resultaat!
Animatie voor ROC Midden Nederland
Wij kregen deze les een nieuwe opdracht. Een animatie maken voor het Creative College, ROC Midden Nederland. Stap één was het schrijven van een goed script, wat uiteindelijk door de docent, Gemma, goedgekeurd moest worden. Nadat het script was afgerond, moesten wij vectors verzamelen, die we vervolgens moesten bewerken in Adobe Illustrator, naar de huisstijl van ROC Midden Nederland. Nadat we deze stap hadden uitgevoerd en alle lagen los hadden getrokken van elkaar, moesten wij een animatie maken in Adobe After Effects. Daarna heb ik de definitieve edit afgerond in Adobe Pemiere Pro. Bekijk hieronder mijn eindresultaat!

