In Leeruitkomst 5, Samenwerken, laat ik zien dat ik aan alle indicatoren voldoe door een combinatie van praktijkgericht werken en reflectie op mijn processen en resultaten. Ik toon aan dat ik zowel technisch als inhoudelijk deze leeruitkomst beheers.
Een muisklik op de onderstreepte begrippen geeft het bewijs aan

Selectie van de methode
Voor meerdere projecten heb ik de methode Design Thinking gebruikt. Deze methode was geschikt voor de projecten omdat het in een aantal stappen tot een gewenst eindresultaat leidde. Dit is de eerste keer dat ik leerde hoe de ontwerpmethode Design Thinking werkt. Dit bracht wat obstakels mee, zoals het ondervinden hoe bepaalde onderdelen van deze methode werken. methodes zoals brainwriting, crazy 8, AB-testing enz. had ik nog niet eerder mee gewerkt. Wij werkten tijdens ons project de stappen uit via CMD Methods. Deze website heeft mij echt goed verder geholpen in het begrijpen van bepaalde methodes van Design Thinking. Ik merkte dat de methodes na een aantal keer lezen, proberen en fouten maken eigenlijk steeds beter ging. Wij werkten per project ons onderzoek uit in Miro. 

Structuur en rollen definiëren & Werkprocessen en communicatielijnen vaststellen
Wij hebben voor de structuur van de samenwerking voor de promotievideo van Online Content Creator en de explainer video de rollen eerlijk verdeeld. Door een goede taakverdeling te maken, wist iedereen wat er van hem/haar verwacht werd. in dit genoteerd in een handvest. Iedereen kan bij dit handvest in diende dit ook te ondertekenen. Wij maakten in dit handvest ook duidelijke afspraken, bijvoorbeeld wat de consequenties zouden zijn zodra een teamlid een aantal keer niet op zou komen dagen. 
Ook werden in dit handvest de communicatielijnen vastgesteld en genoteerd. Denk aan via welke manieren we communiceerden, zoals een WhatsApp groep. Maar ook waar we onze materialen en informatie opslaan, zoals Onedrive of Miro. of Dit werd uiteraard in duidelijk overleg gedaan zodat iedereen het ermee eens was.

Implementeer de methode
Zoals eerder aangegeven heb ik gebruik gemaakt van methode Design Thinking. Deze methode konden wij succesvol uitvoeren door het in te delen in de volgende onderdelen: 
Empathize: Inleven in de doelgroep door onderzoek te doen naar hun behoeften, wensen en uitdagingen. Om dit zorgvuldig uit te kunnen voeren hebben wij voor deze projecten gebruik gemaakt van een empathy map. Deze vulden wij in met behulp van de vragen, gericht op de doelgroep: Think and feel? Say and do? See/hear? Pain & gain.
Define: Definiëren van het probleem door de inzichten uit de eerste fase te analyseren en een duidelijk probleemstatement op te stellen. Wij hebben voor de explainer video, twee persona's gemaakt. Hierdoor konden wij gerichter werken door: gebruikersgerichte oplossingen te bedenken, empathie te creëeren en gerichter te brainstormen. 
Ideate: Brainstormen en creatieve oplossingen bedenken voor het probleem, zonder beperkingen. Voor ideate heb ik meerdere technieken gebruikt. Denk aan crazy 8, brainstormen en mindmapping. 
Prototype: Wij hadden twee prototypes gevonden die we in wilden zetten om te kijken wat voor de kijker beter zou werken. Dit waren twee al bestaande video's, in een iets andere stijl. Wij wilden door de prototypes in te zetten, testen welke stijl voor de kijker het beste zou werken. Formeler en veel informatie/informeler en speelser.
Test: Wij hebben de prototypes getest door de twee video's te delen met de personen die mee wilden werken. Hieruit hebben wij de conclusie getrokken, dat een speelsere video, met veel b-roll beter werkt. Ook is het erg leuk dat er animaties/grafisch design aan de video zijn toegevoegd, omdat dit het verhaal echt versterkt.

Aansturen van het team
Tijdens het volgen van de samenwerkingsmethode, kwamen er bepaalde onderdelen aan bod waar leiding en ondersteuning van het team bij nodig waren. Toen wij nog geen presentatie hadden voor Wij Amersfoort, heb ik het voortouw genomen, door mij daar op te richten en alvast een begin hieraan te maken. Hierdoor hoefde alleen de rest van het team het door te lezen en de nodige aanpassingen te doen. Wij stonden hierdoor niet met lege handen toen de opdrachtgever langs kwam tijdens de les. Ook nam ik tijdens het maken van de podcast mijn SD kaart mee en sloeg ik de beelden op een geschikte plek op, om deze later met de rest van het team te delen.
Voor de promotievideo kreeg ik veel vraag naar hoe ik mijn edit had gedaan. Hoe ik mijn effecten toepaste etc. Ook is mijn video hier gekozen als ''beste'' video, die we uiteindelijk aanleverden aan de opdrachtgever. Daarnaast werd mij gevraag om de opdracht te presenteren, aangezien de groep vond dat ik dat vorige keer goed had gedaan. (Bewijs foto's)

Regelmatige evaluaties & aanpassingen
Wij kwamen met het team tijdens project groep elke donderdag samen. Dit deden wij voor elk project. We startten de les altijd met een check bij iedereen. Hoe gaat het met je? Hoe gaat het project? Loop je ergens tegen aan in dit project? Hiermee zorgden wij ervoor dat iedereen up to date was en er regelmatig geëvalueerd werd over de samenwerking. Dit was nodig om hiermee het project succesvol af te ronden. Tijdens het laatste project, de explainer video, was het erg lastig om te reflecteren in groepsverband. Er waren veel teamleden afwezig in verband met privéredenen. Hierdoor was het lastig om altijd alles in de les te kunnen bespreken. Als oplossing voor dit probleem planden wij af en toe online meetings in, waar wij het project regelmatig konden evalueren en aanpassingen konden verrichten waar dit nodig was.

Voordelen voor betrokkenen
Alle betrokkenen hadden waarde aan onze werkwijze. Het handvest, Onedrive en Miro hadden zeker voordelen voor betrokkenen. Iedereen had toegang tot deze locaties en het was allemaal erg overzichtelijk. Elke betrokkenen had een voordeel door het handvest. Hier stonden alle team regels in van tijdens het project. Als er bijvoorbeeld iemand zijn taken niet na kwam, konden de andere teamleden erop terugvallen in het door iedereen ondertekende handvest. Ook stond hierin hoe wij met elkaar communiceerden.

Impact op planning
Tijdens diverse projecten droeg de gekozen werkwijze bij aan een realistische en flexibele planning. Wij deelden deze planning altijd aan het begin van ieder project in. Om als voorbeeld de podcast te noemen. Wij maakten begin dit project een duidelijke planning en taakverdeling. In week twee zouden wij contact opnemen met de gasten van de Keijlijn, die wij erg graag bij onze podcast aan tafel wilde hebben. Wij moesten helaas erg lang wachten op reactie vanuit hun kant. Door flexibel te zijn en alvast vooruit te werken aan andere taken, zoals het script, het regelen van apparatuur etc. liepen wij in dit project geen vertraging op door de late reactie. Wij hadden zelfs al een plan B klaarliggen, voor als we helemaal nooit reactie zouden krijgen. 

Identificatie van betrokkenen
Podcast: Interne stakeholders: Jonne, Aniek, Elias, Jessica, Tim. 
Externe stakeholders: De klant, Wij Amersfoort. De gasten in onze podcast, Stef en Jenne. 
Promotievideo: Interne stakeholders: Jonne, Nidal, Coen, Dinand, Jochem, Tim.
Externe stakeholders: AD Online Content Creator, studenten die figureerde in video.
Explainer: Interne stakeholders: Aniek, Zoë, Elias, Yorick, Joris, Sam.
Externe stakeholders: Nieuwsplein33.

Analyse van behoeften en motivatie
Ons project, tijdens de explainer video liep niet bepaald soepel. Door veel afwezigheid van meerdere teamgenoten, werden taken niet uitgevoerd, wat leidde tot achterstand. Ikzelf verloor op een gegeven moment ook de motivatie voor dit project. Ik verloor door de vele informatie en afwezigen van andere het overzicht. Tijdens een evaluatie gesprek in week B10, waar alleen Sam, Joris en ik aanwezig waren, blikte wij terug op de samenwerking van ons groepje. Wij kwamen erachter dat we het niet goed hadden aangepakt. Sam had behoefte aan betere communicatie. Doordat dit vanuit de rest van de groep niet goed geregeld was, liep het project in de soep. Voortaan moet ik problemen in de groep eerder aankaarten en duidelijk blijven communiceren in groepsverband. Dit voorkomt achterstanden en onduidelijkheid. Zo blijft iedereen gemotiveerd. Ik heb de analyse van het gesprek over behoefte en motivatie uitgewerkt in een reflectie

Bijdrage aan technische oplossing en werkwijze
Doordat niet iedereen zijn taken goed had opgepakt, moest dit natuurlijk wel goed rechtgezet worden. Ik probeerde mijn deel hieraan bij te dragen door verschillende dingen voor te stellen. Zo heb ik aangeboden om de presentatie te maken. Door ieder wat extra werk op te pakken van hetgeen wat nog niet afgerond was, lukte het ons toch om het project op tijd af te maken. Dit was voor ons de oplossing om het project nog op tijd af te kunnen krijgen. 

Empathie en begrip tonen
Ik heb in alle projecten waarin ik heb gewerkt empathie en begrip getoond, door altijd respectvol te blijven, ongeacht de situatie. Dit was niet altijd even makkelijk. Soms viel het wel even tegen, als er in de projectgroep iemand afwezig was en zijn taken niet kon uitvoeren. Wij moesten hier dan wel een oplossing voor verzinnen. Maar ook begreep ik dat degene die het overkwam er waarschijnlijk ook niks aan kon doen en respectvol blijven staat boven aan de lijst van een project. Zelf ben ik ook een keer ziek geweest en ik vond het erg fijn dat mijn teamgenoten daar goed mee omgingen. Zoals afgesproken in het handvest werd dit door mij ruim op tijd gemeld, de avond van te voren.

Onderbouw oplossingen vanuit diverse standpunten
Door afwezigheid van teamgenoten door ziekte of een andere reden, konden niet alle taken uitgevoerd worden. Wij moesten gezamenlijk met de overgeblevenen de taken van de afwezigen oppakken, zodat ons project geen achterstand zou oplopen. Soms konden er afspraken worden gemaakt, zoals dat diegene zijn of haar taken later zou inhalen. Maar als iets die dag af moest zijn, was het helaas niet anders dan het werk van diegene over de overgeblevenen te verdelen. Hieraan heb ik ook bijgedragen, zoals het werk van andere mensen over te nemen. 
Ook lukte het ons niet om voor de podcast een beschikbare ruimte af te huren om de podcast op te nemen. Wij wilden het natuurlijk wel in een goede ruimte opnemen. We moesten dus op het moment zelf een beschikbare ruimte vinden. Wij zijn gaan opsplitsen om te kijken wat een goede plek was. Gelukkig hadden we een goede rustige plek genomen en was het probleem opgelost. 


Situatie:
Tijdens meerdere projecten, zoals de promotievideo, explainer video en podcast, werkte ik in een team waarin samenwerken centraal stond. Het doel was om deze projecten succesvol af te ronden en daarbij een duidelijke taakverdeling, effectieve communicatie en een gestructureerde aanpak te hanteren. Echter, ik ervaarde uitdagingen, zoals teamleden die niet altijd aanwezig waren, en een gebrek aan overzicht in bepaalde fases van de projecten.
Taak:
Mijn taak was om zowel technisch als inhoudelijk bij te dragen aan de projecten. Dit betekende dat ik verantwoordelijk was voor het uitvoeren van mijn eigen taken, het ondersteunen van teamgenoten, en het bewaken van de voortgang en kwaliteit van het eindproduct. Ook was het mijn verantwoordelijkheid om problemen, zoals gebrekkige communicatie of afwezigheid van teamleden, op te lossen of te minimaliseren.
Actie:
Selectie en implementatie van methoden:
Ik heb de Design Thinking-methode toegepast, waarbij ik gebruikmaakte van tools zoals empathy maps, persona’s en brainstormtechnieken. Dit hielp ons om de behoeften van de doelgroep beter te begrijpen en gerichte oplossingen te bedenken.
Structuur en communicatie:
Voor elk project hebben we een handvest opgesteld, waarin taakverdelingen, communicatiekanalen (zoals WhatsApp en OneDrive), en afspraken werden vastgelegd. Dit bood houvast en duidelijkheid binnen het team.
Leiderschap tonen:
Bij uitdagingen nam ik het voortouw, zoals bij het opstellen van een presentatie voor een opdrachtgever of het organiseren van evaluaties en takenverdelingen bij afwezigheid van teamleden. Ik zorgde ervoor dat projecten doorliepen en deadlines gehaald werden.
Flexibiliteit en oplossingsgerichtheid:
Bij onverwachte situaties, zoals een late reactie van externe stakeholders of het ontbreken van een opnamelocatie, werkte ik samen met mijn team aan alternatieve oplossingen.
Resultaat:
Door deze aanpak wisten we alle projecten op tijd en naar tevredenheid af te ronden. Mijn bijdrage werd erkend door mijn team, bijvoorbeeld door mijn edit als de beste te kiezen voor de promotievideo en mij het vertrouwen te geven om de eindpresentatie te verzorgen. Hoewel er momenten waren waarin motivatie afnam door externe factoren, wisten we door goede communicatie en een flexibele houding het overzicht en de voortgang te behouden.
Reflectie:
Wat goed ging:
Het toepassen van de Design Thinking-methode hielp bij het structureren van onze aanpak en het behalen van doelstellingen.
Mijn initiatief om leiding te nemen in uitdagende situaties zorgde ervoor dat projecten op koers bleven.
Wat beter kon:
Bij de explainer video miste ik soms het overzicht door de afwezigheid van teamleden. Dit had ik eerder kunnen aankaarten en actiever oplossingen kunnen zoeken, zoals het sneller plannen van online meetings of het inschakelen van begeleiding.

Met een muisklik op de onderstreepte begrippen zijn als bewijs foto's te vinden de onderdelen.
Back to Top